OBS.
I omtanke om modemsurfare har de flesta bilderna som kommer upp automatiskt, numera komprimerats mycket starkt. Så starkt att bildkvaliteten blivit rejält försämrad. Välj själv. Klicka på bilden för att få fram en mindre hårt komprimerad version, med bättre skärpa och detaljrikedom.
Sonen.

Äntligen! ABS-datorns kontakt för Xantia ser. II.


Fick ett mail från Sten Rylander. Han hade läst Hemmameckarsidorna och uttryckte uppskattning. Problemet var att hans kontakt på ABS-datorn inte stämde med den som visas i Hemmameckarsidorna. Hans bil är en HDI -01.


  Tyvärr stämmer inte min dator och kontakt riktigt med den som anges i texten

  Kan ju ha bytts ut nån gång under utvecklingen. Min dator har kontakten på sidan åt babord (vänster på bilen) i st. f .ovanpå. Kontakten ser inte riktigt likadan ut, utan har några större stift nedtill, och totalt inte lika många.

  Kontakten har tre rader som den tidigare, men numren finns på utsidan där kablarna går in och inte på insidan. Den ena ytterraden börjar på 1 och den andra ytterraden börjar på 17 (i övre änden). Så höga nummer som 28 osv finns inte. Mittenraden är oanvänd (vill jag minnas).

  Jag mätte dock på måfå och konstaterade att jag har ca 1040 Ohm mellan följande punkter: 1-2 , 19-20, 22-23, något fjärde par hittade jag inte och drar slutsatsen att kontakten med någon givare är bruten. Nu kommer vi till den stora frågan: VILKEN??

  Finns någon "karta" över denna nyare/annorlunda ABS-installation?

  Tacksam för alla tips tecknar jag
  Sten Rylander, Göteborg


Jag rådde honom att snurra hjulen och mäta de få millivolt som en fungerande ABS-sensor genererar. Det borde ge adressen till respektive givare.

Allt gick därefter synbarligen på räls. Som tack kvitterade han med att ställa materialet som följer till Hemmameckarsidornas förfogande. Gissar att en och annan längtat efter detta.Stens bilder:

Bild 1
Kontakten på sidan åt babord (vänster på bilen).Bild 2
Den ena ytterraden börjar på 1 och den andra ytterraden börjar på 17 (i övre änden).

Bild 2
Sedan kontakten lossats kan man kolla givarna en efter en från denna kontakt.


(Uppdaterad 2006-06-14) Har hittat en uppgift om att det finns modeller som avviker. Dock endast på höger bak. Avvikarna har HB stift 21 & 23 i stället for 22 & 23.

1. Felsökning ABS. Inlagt 2004-04-01

Mer om reparation av ABS-givare. Inlagt 2004-08-25

/Farsan.